Att bredda sitt ordförråd

Känner du att ditt ordförråd skulle kunna vara aningen fetare? Isåfall så är det dags att sätta igång och kolla upp synonymer! När man väl börjar med det så märker man snabbt hur många fina, roliga, snygga och vackra ord det finns som man kan använda istället för det ord man vanligtvis använder. Det finns både klassiska synonymer som syftar på sådana saker som vi talar om varje dag och sedan finns det synonymer till mindre använda ord.

Ett bra sätt att lära sig synonyma ord är att lyssna på hur de olika generationerna i ens familj och umgängeskrets talar. Ofta har man ju vänner från olika platser på jorden och det gör så att man också får in synonymer från andra språk som man kan ”försvenska” och sätta in i språket.

Som alla vet så är det alltid charmerande med personer som har ett brett ordförråd och vill man själv utöka sitt så är det enkelt gjort genom att lära sig mer om språk i största allmänhet. Vill man inte plugga lingvistik så kan istället se till att utnyttja synonym-böcker, sajter för synonymer på nätet etcetera, för en sak är säker och det är att när man börjar bredda sitt ordförråd så vill man knappast tillbaka till att ha ett dåligt dito.

Bredda umgängeskretsen

vänner

Ofta är det så att man umgås med personer som är ungefär lika gamla som en själv, som har ungefär samma inkomst, som har en likvärdig utbildning, som bor på ungefär samma sätt och så vidare. Detta gör att man blir blind för hur man talar och hur man beter sig, för om man bara ser sig själv i andra så är det också så att man ingenting nytt lär sig!

Att bredda sin umgängeskrets är en win-win, för det finns verkligen ingenting att förlora på att ha många olika typer av vänner och bekanta! Det bästa med det är att man har så mycket att lära sig av varandra, så var vaksam och lyssna på varandra hur ni talar så kommer ni att kunna stoltsera med ett bättre och bättre ordförråd ju fler nya ansikten som dyker upp på middagarna!

Träning och språk

Om du tillhör den kategori som tränar så är det så att du ju dagligen använder dig av ord som är engelska, men som är så självklara i ditt ordförråd så att du inte ens tänker på att det är engelska ord! Träningsord har i många fall, som likt så många ord, kommit från ett annat land och sedan har det integrerats i svenskan på ett sätt att det känns som ett gammalt svenskt ord, trots att det är ganska nytt och att det kommer direkt från ett annat språk.